Skip to main content

Om oss / Kruthornets historia

Redan1963 kunde man få något gott att äta i dessa lokaler
– då fanns Nisses Konditori här. I mitten av 80-talet öppnade Edsbergs Pizzeria som drevs fram till 2001.

Jack Mourad och hans familj övertog verksamheten 2002. Ett antal mindre och större renoveringar i Jacks regi har lett fram till den trevliga
och populära kvarterskrog den är idag. Bilder på hur restaurangen såg ut innan kan ni se om ni trycker här

Namnet Kruthornet kommer från gatan där restaurangen är belägen, Kruthornsvägen. Den observante har nog noterat
att flera gator i närområdet bär namn med jaktanknytning; Skyttevägen, Flintlåsvägen, Drevkarlsstigen, Jaktstigen och Lodvägen. Gatan närmast intill heter Ribbings väg, efter Gabriel Leonardsson Ribbing af Zernava. Han var ägare till godset Edsberg under 1740-talet. Ribbing var gift med grevinnan Ulrika Eleonora Oxenstierna, vars släkt ägt godset sedan 1660-talet. Runt 1750 köptes godset av friherre Thure Gustaf Rudbeck och där byggde han senare Edsbergs slott.

Åter till Ribbing, han var överste vid kavalleriet och deltog som brigadchef vid anfallet mot Norge 1718. Efter att han lämnat det militära tilltog hans intresse för vapen och jakt. Området där ovan nämnda gator nu ligger var vid den här tidpunkten bara skog och ängar med mycket vilt – det blev Ribbings naturliga jaktmarker.

Vad är ett kruthorn? För att förvara och bära med sig svartkrut för skytte med slaglås- eller flintlåsgevär användes vanligtvis ett kruthorn. De var ofta gjorda av horn från nötkreatur (därav namnet). I hornets vidare del försågs det med en botten, medan man i spetsen gjorde ett hål som stängdes till med en plugg. Det utsirades ofta konstnärligt och försågs med dyrbara inläggningar.